Multiple Choice Quiz: How Well Do You Know British and American Literature?

Updated on January 29, 2018

The following multiple choice quiz tests your knowledge of British and American literature. Choose the correct answer for each question. Since this is a test of your knowledge, please do not consult the Internet or books for your answers.

You’ll find the answers at the end of the quiz. Please put your scores in the poll and in comments. You can also put suggestions for improvement in comments.

1. Who wrote the Sun Also Rises about an American expatriate journalist who travels from Paris to Pamplona, Spain, to observe the running of the bulls?

A) F. Scott Fitzgerald
B) Ernest Hemingway
C) Tennessee Williams
D) Jake Barnes

2. What Shakespeare play is about a prince who contemplates suicide after the murder of his father, the king?

A) Hamlet
B) Othello
C) Macbeth
D) Henry IV

3. What kind of literary form is this?

There was an Old Man with a beard,
Who said, 'It is just as I feared!
Two Owls and a Hen,
Four Larks and a Wren,
Have all built their nests in my beard!'

A) Limerick
B) Sonnet
C) Stanza
D) Sestina

William Shakespeare
William Shakespeare

4. What was the name of the slave whom Huck helps to escape in Mark Twain’s Adventures of Huckleberry Finn?

A) Tom
B) Isiah
C) Remus
D) Jim

5. Who wrote the phrase Rose is a rose is a rose is a rose?

A) William Shakespeare
B) Gertrude Stein
C) Emily Dickinson
D) William Wordsworth

6. Which of these women is not a poet?

A) Jane Austen
B) Emily Dickinson
C) Elizabeth Barret Browning
D) Maya Angelou


Tennessee Williams
Tennessee Williams

7. In what state is Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof set?

A) Louisiana
B) Georgia
C) Tennessee
D) Mississippi

8. What do you call the main character of a literary narrative?

A) Antagonist
B) Protagonist
C) Tritagonist
D) Foil

9. In Charles Dickens’ Tale of Two Cities, which two words belong in the asterisks of the following opening line It was the * of times, it was the * of times?

A) Best / worst
B) Longest / shortest
C) Highest / lowest
D) Least / most

10. Which of the following works has not won a Pulitzer Prize?

A) Harvey by Mary Chase
B) The Age of Innocence by Edith Wharton
C) To Kill a Mockinbird by Harper Lee
D) A Rose for Emily by William Faulkner

Charles Dickens
Charles Dickens

Answers

1-B, 2-A, 3-A, 4-D, 5-B, 6-A, 7-D, 8-B, 9-A, 10-D

What score did you get?

See results

© 2012 alocsin

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • ishwaryaa22 profile image

      Ishwaryaa Dhandapani 

      6 years ago from Chennai, India

      I got 6 out of 10. In this way, my knowledge has improved by learning the correct answers to my wrong answers! Thank you for constructing this smart and mind-boggling quiz! Well-done!

      Thanks for SHARING. Useful & Awesome. Voted up and Socially Shared.

    • alocsin profile imageAUTHOR

      alocsin 

      6 years ago from Orange County, CA

      I probably wouldn't have done very well on this quiz, Peggy W ;)

    • Peggy W profile image

      Peggy Woods 

      6 years ago from Houston, Texas

      Well now...this was a mind stretcher. Not admitting my score! Haha! Voted up, interesting and useful.

    • phdast7 profile image

      Theresa Ast 

      6 years ago from Atlanta, Georgia

      That was fun and interesting. I only got seven right out of ten. M excuse, I only minored in English, and it was a really long time ago. :)

    • PDXKaraokeGuy profile image

      Justin W Price 

      6 years ago from Juneau, Alaska

      fun quiz. I got 7 :-) I missed numbers 5, 7 and 10

    • GodsAngel1 profile image

      GodsAngel1 

      6 years ago

      6 out of 10, but in all fairness, I would do much better with quotes from Dr. Suess or "Where the Wild Things Are". I am a children's author, after all.

    • Leave of Wisdom profile image

      Leave of Wisdom 

      6 years ago from Sydney

      The relief is that there ARE still quizzes about the great minds in history. They are starting to remove the Classics from the teaching curriculums! Thankfully a great mind of our time, former Australian Prime Minister John Howard gets it right saying that the English syllabus taught in Australian schools is being dumbed down by "rubbish" postmodern literature. He said "I think there's evidence of that in different parts of the country ... when the, what I might call the traditional texts, are treated no differently from pop cultural commentary, as appears to be the case in some syllabuses."

      Mr Howard said authorities seemed too willing to succumb to political correctness at the expense of quality traditional literature.

      "I share the views of many people about the so-called postmodernism ... I just wish that independent education authority didn't succumb on occasions to the political correctness that it appears to succumb to," he said.

      (from smh.com.au)

    • Melovy profile image

      Yvonne Spence 

      6 years ago from UK

      I need to brush up on my American literature I see, because I got all the European ones right, but 2 of the American ones wrong. Thanks for the hub.

    • ThoughtSandwiches profile image

      ThoughtSandwiches 

      6 years ago from Reno, Nevada

      Well happily...when I am completely lost in Europe due to a lack of geography skills...I will be able to chat up cute foreign girls with my knowledge of literature...i scored a 10.

      After the Geography quiz battering...my Ego thanks you...um...and so does my ID.

      Thomas

    • cebutouristspot profile image

      cebutouristspot 

      6 years ago from Cebu

      X_X I only got 4 out of 10. Most of the question I don't even have a clue :(. It was fun though. Thanks for Sharing

    • sholland10 profile image

      Susan Holland 

      6 years ago from Southwest Missouri

      I think I got all 10, but I am not sure of the last one either, so I put 9. :-) This was fun!! THANKS for SHARING! :-)

      UP and shared!!

    • FloraBreenRobison profile image

      FloraBreenRobison 

      6 years ago

      The only one I did not know was the last one about the Pulitzer prize.

    • tammyswallow profile image

      Tammy 

      6 years ago from North Carolina

      I got 9 out of 10.. Hooray. Missed the one about roses. Fabulous idea! Voted up!

    • Becky Katz profile image

      Becky Katz 

      6 years ago from Hereford, AZ

      Interesting, I missed two. I guess I need to read the classics again. I haven't in awhile.

    • Victoria Lynn profile image

      Victoria Lynn 

      6 years ago from Arkansas, USA

      Loved it! Got them all right but the last one. I guess that Master's in English came in handy. :-) That was really fun. I like these quiz hubs. May have to try some of my own. Really cool idea. Voted useful, interesting, awesome, and up!

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, owlcation.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: https://owlcation.com/privacy-policy#gdpr

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)